ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Story cubes ( cuburile pentru faurit povesti)

11 comentarii

Va plac povestile? Noua ,  da! foarte mult! Sigur, nu orice fel de povesti, dar sunt preferate , indragite la orice ora din zi. Biblioteca noastra, a celor mari, a devenit treptat foarte mica in comparatie cu biblioteca copiilor :).

Dar noua ne plac si povestile spuse intr-un mod inedit: teatrul de papusi, povestile desenate ( am povestit despre ele aici ), cartile de cautare cu imagini ce ne ajuta sa ne inventam propriile noastre povesti.  Mai multe despre aceste carti puteti citi aici, pe blogul Joaca de-a copilaria  sau aici, pe blogul Idei pentru mamici si copii.  

Dar astazi , va prezint un material foarte interesant ce a starnit la noi multa bucurie, curiozitate si interes.

Cuburile care ” spun” povesti in imagini- Story Cubes

Am descoperit, de curand un magazin online cu produse utile celor ce lucreaza cu cei mici, in mod special logopezilor sau educatorilor: Jucarii vorbarete. Acolo, am dat peste acest joculet.

Pretul nu este unul mic, dar in timp, veti vedea ca isi merita investitia.

Noi avem o varianta mica, cu cuburi de 1,9 cm. Exista o varianta mai mare, imaginile de pe cuburi fiind aceleasi, dar aceste zaruri au o dimensiune de 3 cm. Sunt realizate astfel pentru grupuri mai mari de copii: Story cubes max. Setul mic  costa 49 ron, cel mare 98 ron. Ambele le puteti achiztiona din magazinul mentionat anterior.

Exista si extensii pentru aceste seturi ( sa imbogatiti setul initial cu alte cuburi): Story cubes enchantedStory cubes clues. La o simpla cautare pe google, veti vedea ca exista o multime de alte variante ( aici)- nu stiu insa daca se gasesc si la noi in tara.

Cum ii ajuta pe cei mici ( si nu numai, este un joc si pentru cei mari! ) aceste cuburi cu imagini? 

Sigur, in primul rand imaginatia lor este stimulata la maxim. Isi vor inchipui tot felul de povestioare, legandu-se de niste imagini simple.

Vorbirea se dezvolta- ca sa spui o poveste, trebuie sa iti alegi bine cuvintele, sa scormonesti dupa cuvinte ce l-ai acumulat pana atunci, ba chiar sa inventezi altele :).

Da, si inteligenta se dezvolta totodata.

Cum ne-am jucat noi?

Cuburile sunt albe si imaginile negre pentru a fi vazute foarte bine.

Daca cei mici nu pot tine toate aceste cuburi in manute,pot fi puse intr-un pahar si aruncate de acolo. E bine sa le aruncati intr-o cutie, altfel se rapandesc peste tot si pana le aduceti la un loc, uitati imaginea ce trebuia folosita.

Deci,se arunca zarurile. Dupa ce cad, copiii trebuie sa inventeze o poveste, folosindu-se  de imaginile ce sunt deasupra. In timpul povestirii, noi puneam cuburile folosite deoparte ca sa nu le tot repetam.

Le-am faurit eu prima poveste, de fapt, faceam cu randul. Bineinteles, ca  li s-a parut tare interesanta ideea.

Uitati un exemplu (am ingrosat cuvintele ce denumeau imaginile de pe cuburi):

A fost o data un om care isi dorea tare mult sa zboare. Avea un prieten aviator care i-a spus ca il poate insoti o data si va putea  folosi parasuta lui. 

Zis si facut…dar, in timp ce se distra coborand cu parasuta, o ploaie puternica cu fulgere s-a starnit din senin. Bine ca nu mai avea mult si a coborat pe pamant. In rucsacul lui avea un cort . L-a intins si a stat acolo pana s-a terminat ploaia. Dar, nu stia unde se afla. Soarele se pregatea sa apuna si intunericul devenea tot mai amenintator. ce bine ca fusese prevazator si isi pusese in rucsacul lui si o lanterna.  Era atat de frig si se tot gandea cum sa se incalzeasca. A strans cateva crengute  si si-a facut un mic  foc . Dimineata, a plecat din nou la drum. A trecut peste un pod  construit din petre vechi. In departare se zarea un  turn.  Se tot gandea : oare unde sunt ? Turnul nu era vechi, avea char si becuri  colorate.  Pe o masa vazu o pereche de manusi  albe. Cum si le puse pe maini, se auzi un sunet ca taraitul unui ceas si el se trezi inyt-un loc foarte cunoscut :acasa, in patul lui! Aaaa totul fusese doar un vis…ceasul il trezea ca sa ajunga la timp la intalnirea cu prietenul sau, aviatorul. Ce aventura grozava il astepta pe el – va zbura pentru prima oara cu o  parasuta!  🙂 

Ce aventura palpitanta, nu-i asa? 😀

Jocul este recomandat pentru copii de la 6 ani ( poate si datorita marimii zarurilor).

Dar, si un copil mai mic se descurca foarte bine la tesut povesti.

A. are 3 ani si 10 luni si a inventat povesti cot la cot cu noi, descurcandu-se foarte bine. L-am lasat sa poveseasca liber, fara sa intervin prima oara. ce nu a inteles el- ca trebuie sa se foloseasca doar de o singura imagine. Tot rostogolea cate un cub si se folosea de ce imagine  ii trebuia lui :D.

Va pun doua filmulete ca sa vedeti ca si un pitic mic se poate descurca la faurit povesti.

In primul, l-am lasat sa se foloseasca cum vrea de imagini.

In al doilea filmulet, am intervenit din cand in cand. Am vrut sa-l fac sa inteleaga care sunt regulile acestui joc. Dar l-am lasat si sa le rostogoleasca dupa bunul plac. Nu am vrut sa-l fac sa-si piarda placerea de a povesti.

D. s-a descurcat foarte bine si ca de obicei, a inventat povesti foarte haioase.

Un avantaj al acestui set de cuburi este ca poate fi luat si in calatorii. Cutiuta este micuta, capacul se inchide magnetic.

Va spuneam  la inceput ca merita investit intr-un astfel de joc. Pai, va vine sa credeti ca se pot face peste 10 milioane de combinatii pentru povesti?!!  Adica sa fauriti impreuna cu cei mici milioane de povesti? 🙂

Dar sa va prezint si o varianta accesibila tuturor .

Story cubes homemade

Daca nu aveti posibilitatea sa achizitionati un astfel de set, poate va ajuta aceste idei. Recunosc ca eu, inca de cand am vazut setul, am spus ca voi face cuburi din carton si diferite imagini ( si chiar vom face, pentru ca as vrea sa abordam cat mai multe tematici). Dar si alte mamici inventive s-au gandit cum ar putea sa isi faca singure aceste cuburi.

1. Story cubes din cuburi de lemn

Aici puteti afla cum au fost realizate. Dupa cum vedeti, acestea ar avea un mare succes la copilasii mai micuti.

sursa foto

2. Story cubes din  cuburi de carton

O activitare grozava de facut impreuna cu nazdravanii nostri. Aici, veti gasi un tutorial de realizare al acestora. Aveti si sablonul pentru construit cubul.

sursa foto

Aici, veti gasi sabloanele ( sunt incluse si imaginile) pentru realizarea unor cuburi tot din carton. Imaginile sun colorate, superbe din povesti felurite.

sursa foto

Story cubes din zaruri

Stiu ca erau intr-o perioada la Kaufland niste zaruri mari, din lemn. Sunt diferite de cuburile din lemn pentru ca au acele colturi rotunde si astfel se rostogolesc mult mai usor. Daca veti mai gasi asa ceva, merita luate. Cred ca un set de 4 cuburi costa 4 -5 ron.  Le puteti picta sau lipi pe ele imagini.

Indiferent de varianta aleasa, noi va dorim spor la faurit povesti!

Cu drag, ursuletii nazdravani 🙂

11 gânduri despre „Story cubes ( cuburile pentru faurit povesti)

  1. Mi-ati inveselit ziua si cu povestile si cu vocile calde, ideea este extraordinara. Pupici ursuletilor.

  2. Sunt foarte frumoase cuburile, avem si noi ceva asemanator, si mare succes au avut. Bine ca mi-ai amintit de ele, o sa le mai scoatem si noi la joaca.

  3. Ce dulce e nazdravanul!!! Si noi avem niste zaruri „de poveste” si le-am folosit in nenumarate moduri, de la gramatica (sortare pe adjectiv/subst./verb), compuneri, litera initiala, facere de povesti…chiar saptamana trecuta le-am folosit din nou.http://caietpentrucasamea.wordpress.com/2012/01/04/zaruri-de-poveste/

  4. Pingback: Story cubes ( cuburile pentru faurit povesti) | Cabinet Individual de Psihologie Elena Stroe

  5. Vineri am vazut si eu aceste cuburi pentru povesti intr-un magazin cand m-am dus sa caut un cadou. Mi-a ramas gandul la ele si sigur voi lua si eu un set 🙂

  6. Pingback: Poezii hazlii pentru copii | ursuletinazdravani

  7. Sunt atat de dragute! Ingeniozitatea celor care fac jucarii pentru copii si mai ales de acelea din care copii pot invata, le cosider niste cadouri minunate pentru copii, dar mai ales pentru parinti. E foarte bine cand copilul, fara sa isi dea seama chiar, invata jucandu-se.

  8. Pingback: MimiQ- un inedit joc de mima | ursuletinazdravani

  9. Pingback: Concurs ” Story cubes – cuburile de faurit povesti ” | ursuletinazdravani

  10. Pingback: Jocuri care îi ajută pe copii să își dezvolte vocabularul și să se exprime - Totul Despre Mame

Lasă un comentariu